marți, iunie 16, 2009

Cum gatim legumele verzi

Orice nutritionist iti va spune ca legumele proaspete nu trebuiesc sa lipseasca din nicio dieta echilibrata. Orice cura de slabire sanatoasa va pune accentul pe salate facut din legume proaspete. Daca esti bombardata din toata partile cu sfaturi despre beneficiile legumelor proaspete, inseamna ca lumea stie despre ce vorbeste si ca ar fi cazul sa mai faci o vizita la piata pentru a-ti reface stocul de legume.

De ce trebuie sa consumam legume verzi? Legumele verzi sunt o foarte importanta sursa de calciu si fier, atat de necesare unul organism sanatos. In plus, fierul combate si anemia. In plus, legumele proaspete lupta activ impotriva diverselor tipuri de cancer pentru ca sunt bogate in antioxidanti. Ca si majoritatea legumelor, legumele verzi ajuta la mentinerea greutatii corporale pentru ca sunt sarace in calorii. Desi dau senzatia de satietate si le putem manca in cantitati nelimitate, nu pun in pericol silueta. Secretul sta insa in modalitatea in care sunt gatite, pentru a nu le distruge proprietatile benefice.

Spala foarte bine legumele inainte de a le gati. Inainte de a gati legumele verzi, trebuie sa le speli foarte bine, in mai multe ape, pana cand apa este complet curata. Pentru ca nu toate legumele provin din plantatii bio, pot fi stropite cu pesticid, asa ca o idee buna ra fi sa ai un mini buretel, alaturi de cel de vase, pe care sa il folosesti pentru a spala legumele. Dupa ce speli legumele, indeparteaza partile moi sau lovite. Daca legumele ai noroi sau foarte mult pamant, puteti sa le puneti intr-un vas cu apa calduta si sa le lasati la inmuiat cateva minute si abia apoi clatiti-le cu apa din abudenta.

Puneti apa la fiert. Legumele se fierb cel mai bine in apa rece, de la robinet. Puneti apa intr-o oala mare si lasati-o la fiert cateva minute. Cantitatea de apa necesara difera in functie de cantitatea de legume, dar in mod normal, ca si regula generala, trebuie sa acopere foarte bine legumele. Legumele trebuiesc puse in apa numai cand aceasta fierbe si lasate pana cand trec testul furculitei. In mod normal, majoritatea legumelor verzi fierb foarte bine, unele cum ar fi spanacul, loboda sau macrisul nu necesita fierbere indelungata ci numai oparire in apa fierbinte.

Cum fierbem legumele verzi? Dupa cum spuneam, puneti legumele in apa care fierbe si nu uitati sa adaugati putina sare. Timp de 2-3 minute lasati legumele sa fiarba fara a pune capacul p oala, pentru ca astfel se ridica aburul si legumele nu se fierb prea tare si nu se sfarma. Cu cat fierbeti legumele mai putin, cu atat vor fi mai crocante si isi vor mentine mai multe dintre calitatile nutritive. Nu fierbeti legumele pana sunt sfarmicioase, ci numai pana cat se inmoaie putin, dar raman totusi crocante. Daca fierbeti mai multe tipuri de legume deodata, nu uitati ca fiecare are timpul propriu de fierbere, deci verificati-le pe fiecare in parte si indepartati-le pe cele fioerte cu ajutorul unei spumiere.

Dupa ce legumele sunt fierte, e bine sa le treceti printr-un jet de apa rece, apoi sa le lasati intr-o strecuratoare pentru a se usca. Apa rece opreste procesul de fierbere si ajuta ca legumele sa retina mai multi nutrienti si sa isi pastreze textura si culoarea puternica. Bineinteles, acest ultim pas este mai important atunci cand folositi legumele simple, ca si garnitura si este important sa fie aspectuase si mai putin important atunci cand le folositi la tocanita sau in mancaruri gatite.

Print

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails