marți, iunie 16, 2009

Plantele depurative


O treapta obligatorie pentru intarirea sistemului imunitar

In medicina naturista, se stie ca starea de sanatate a trupului si a sufletului se bazeaza intr-o mare masura pe echilibrul intre doua procese fundamentale ale fiintei noastre: asimilarea si eliminarea. Cel mai adesea, boala si suferinta apar atunci cand, intr-o forma sau alta, asimilam mai multe toxine decat putem elimina. Daca, de pilda, traim intr-o aglomeratie urbana si inspiram zilnic noxele a sute si mii de tevi de esapament, bem o apa de calitate indoielnica si ne hranim cu alimente "presarate" cu tot felul de aditivi chimici, la un moment dat organismul nostru va fi impovarat de substante nocive.

Aceasta impovarare va duce la o scadere a capacitatii naturale de aparare, iar de aici pana la boala nu mai este decat un singur pas. In plan psihologic, lucrurile stau exact la fel: nelinistile, conflictele, supararile si alte emotii negative mai mici sau mai mari se aduna, iar sufletul nostru intra in criza. Forma de manifestare poate fi o iritabilitate trecatoare, insomnie sau, mai rau, depresie, insa fenomenul este identic: o incarcare a fiintei cu toxine (de data aceasta psihice), care duce la imbolnavire. Nu putem pleca de la indatoririle noastre pentru a ne izola intr-un loc unde apa si aerul sunt limpezi si curate, unde stresul vietii cotidiene nu ne mai "ajunge".

Solutia cea mai eficace este sa ne despovaram cat mai repede de toate impuritatile si lesturile adunate, fiinta noastra regasindu-si astfel echilibrul. Atat pentru eliminarea toxinelor fizice, cat si a celor psihice, medicina naturista ne pune la indemana mijloace de purificare cat se poate de eficiente. Aplicarea acestora este extrem de importanta. Intarirea imunitatii (o faza ulterioara purificarii) nu se poate face decat pe un organism spalat de toxine. Ca sa poata lupta, celulele de aparare au nevoie de drum curat.

Rolul plantelor depurative

Rolul lor este sa faca o "curatenie generala" a organismului, determinand intensificarea eliminarii reziduurilor pe toate caile principale: transpiratie, urina si fecale. Purificarea determinata de ele este atat de intensa, incat la persoanele foarte intoxicate pot aparea intr-o prima faza fenomene derutante si nu intotdeauna foarte placute, cum ar fi: transpiratia abundenta si cu un miros mai neplacut ca de obicei (dupa care se reduce cantitativ si devine inodora), urinarea frecventa, mici eruptii tegumentare (care se vindeca extrem de rapid, fiind vorba de o reactie de vindecare). In flora noastra sunt mai bine de 30 de plante depurative, unele mai intense ca actiune, altele mai blande. Acestea pot fi gasite in magazinele naturiste.

Plante depurative: iarba de trei-frati-patati (Viola tricolor); boabele de ienupar (Juniperus communis); fructele de soc (Sanbucus nigra)

Cura

Cat timp dureaza o cura
Durata tratamentului de dezintoxicare cu aceste plante este determinata in primul rand de gravitatea problemelor cu care se confrunta acestea. Pentru o persoana sanatoasa, cu un regim de viata moderat si fara vicii majore, doua saptamani de tratament cu una din plantele de mai sus sunt suficiente pentru asigurarea unei bune imunitati pe perioada sezonului rece. Persoanele foarte sensibile la raceli, care au eventual afectiuni respiratorii, nu numai cronicizate, ar fi bine sa faca minimum o luna de tratament cu una din aceste plante depurative, cura putand fi prelungita atat cat se simte nevoia.

Care sunt efectele curei
In primul rand, aceasta cura ne face sa ne simtim mai usori, ne confera in timp un anumit gen de prospetime, reflectata printr-o capacitate de munca sporita, un somn mai odihnitor, o piele mai curata si mai stralucitoare, o rezistenta fizica si psihica mai buna. Apoi, remediile de stimulare imunitara (ne vom ocupa de ele intr-un numar viitor) "prind" mult mai rapid dupa ce am urmat acest tratament. In functie de planta aleasa pentru cura, din cele trei descrise mai sus, vom sesiza si niste efecte specifice, dupa cum urmeaza:
- cura cu trei-frati-patati ajuta in special la eliminarea bolilor respiratorii cronice (mai ales bronsita si astmul), precum si a bolilor alergice de tot felul;
- cura cu tinctura de ienupar mareste foarte mult imunitatea la nivelul rinichilor si a vezicii, ceea ce duce la eliminarea prompta a cistitelor, nefritelor, a anumitor forme de uretrita;
- cura cu tinctura de fructe de soc elimina constipatia si ajuta la o scadere rapida in greutate (mai ales in varianta ceva mai complexa si indelungata, prezentata mai sus).

Print

2 comentarii:

mirela spunea...

Foarte interesante solutii si diete,esti o enciclopedie ,felicitari

Anonim spunea...

Hi, as you can see this is my first post here.
I will be happy to receive some assistance at the beginning.
Thanks and good luck everyone! ;)

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails